Als u uw bankzaken wilt regelen via internetbankieren, dan wilt u zeker weten dat u de echte, goed beveiligde website van uw bank gebruikt. Controleer daarom onderstaande punten voor veilig internetten voordat u gaat internetbankieren, een iDEAL-betaling doet of iDIN gebruikt. Dan weet u zeker dat u op de echte website van uw bank zit.
Met www.checkjelinkje.nl kunt u iedere link en ieder webadres controleren waar u over twijfelt!
Wat is een veilige website?
Het volledige webadres van een bank begint altijd met ‘https://’. Inmiddels toont de adresbalk van webbrowsers vaak niet meer het volledige webadres. U ziet dan bijvoorbeeld geen ‘www.’ ‘http://’ of ‘https://’ meer. Controleer toch altijd voordat u daadwerkelijk uw gegevens intoetst of u op de echte beveiligde website van uw bank zit, door een paar keer in de adresbalk te klikken. Let op ‘https://’, het hangslotje in of naast de adresbalk en de rest van het webadres.
De ‘s’ in ‘https://’ staat voor ‘secure’ (veilig). Staat er alleen ‘http://’ (dus zonder ‘s’) dan is de internetverbinding niet beveiligd en de website waarschijnlijk vals. Stop met internetbankieren of met de betaling en neem contact op met uw bank. In sommige browsers (bijvoorbeeld in Chrome) ziet u geen ‘https://’ meer. Klik dan herhaaldelijk in de adresbalk totdat u het hele webadres ziet, inclusief de ‘https://’.
Let op: Begint het volledige webadres wel met ‘https://’ dan is dat helaas geen garantie dat de website echt en veilig is. Ook het webadres van een valse website van fraudeurs kan met ‘https://’ beginnen en een groen of grijs slotje hebben. Daarom moet u ook altijd de rest van het webadres (de URL) goed controleren. Ziet u een melding ‘Je verbinding is niet privé’ dan zit u zeker niet op de beveiligde website van uw bank.
Zo ziet een beveiligde verbinding van een echte website van een bank er bijvoorbeeld uit in de Google Chrome browser, zonder “https://” en “www.” maar wel met een hangslotje:
Onderaan deze pagina ziet u meer voorbeelden van hoe een echt, veilig webadres van een bank er in verschillende browsers uit kan zien. Twijfelt u aan de beveiliging van een openbare WiFi-verbinding? Gebruik die WiFi-verbinding dan niet om te internetbankieren maar gebruik de app van uw bank voor mobiel bankieren, op uw smartphone of tablet.
Juiste webadressen voor internetbankieren
Hier volgt een lijst van de juiste beveiligde webadressen (URL’s) van banken voor internetbankieren in een webbrowser. Let vooral op het vetgedrukte eerste deel; alles wat daarna volgt is niet van invloed op de veiligheid:
- ABN AMRO: https://www.abnamro.nl/portal/mijn-abnamro/authenticatie/inloggen/index.html
- ING: https://mijn.ing.nl/login
- Rabobank: https://bankieren.rabobank.nl/omgevingskeuze/qsl_debitcardlogon.do
- SNS: https://www.snsbank.nl/online/web/mijnsns/inloggen/#/
- ASN Bank: https://www.asnbank.nl/online/web/onlinebankieren/inloggen/#/
- RegioBank: https://www.regiobank.nl/online/web/mijnregiobank/inloggen/#/
- Handelsbanken: https://secure.handelsbanken.com/logon/nl/priv/nl
- Knab: https://persoonlijk.knab.nl/inloggen
- Triodos Bank: https://bankieren.triodos.nl/ib-seam/login.seam
- Van Lanschot: https://login.vanlanschot.com/login
- Bunq: klanten van bunq kunnen uitsluitend met een mobiele app bankieren
Juiste webadressen bij iDEAL-betalingen
Als u voor de betaalmethode iDEAL kiest, geeft u via internetbankieren of mobiel bankieren aan uw eigen bank goedkeuring voor een iDEAL-betaling.
Hieronder staan de juiste webadressen (URL’s) van banken voor iDEAL-betalingen in een webbrowser. Webadressen voor iDEAL bevatten meestal een vraagteken (?) waarachter steeds wisselende codes en nummers staan. Ook hier is alleen het vetgedrukte eerste deel van belang; alles wat daarna volgt is niet van invloed op de veiligheid:
- ABN AMRO: https://www.abnamro.nl/portalserver/nl/prive/bankieren/ideal.html?…
- ING: https://ideal.ing.nl/ideal/static/inloggen/index.shtml?…
- Rabobank: https://betalen.rabobank.nl/ideal-betaling/qslo.htm?…
- SNS: https://diensten.snsbank.nl/online/ideal/#/sign?…
- ASN Bank: https://diensten.asnbank.nl/online/ideal/#/sign?…
- RegioBank: https://diensten.regiobank.nl/online/ideal/#/sign?…
- Handelsbanken: https://ideal.handelsbanken.nl/logon/nl/privideal/nl/cap?…
- Knab: https://ideal.knab.nl/inloggen?…
- Triodos Bank: https://ideal.triodos.nl/ideal-online/pages/transaction.action?…
- Van Lanschot: https://login.ideal.vanlanschot.com/ideal
- Bunq: https://ideal.bunq.com/?…
Juiste webadressen bij gebruik van iDIN
Met iDIN kunt u zich veilig online identificeren of ergens inloggen via uw bank. Het werkt als iDEAL maar dan niet om te betalen. Net als bij iDEAL dient u voor iDIN uw bancaire beveiligingscodes uitsluitend in te voeren op de juiste webpagina van uw eigen bank.
Hieronder staan de juiste webadressen (URL’s) van banken voor het gebruik van iDIN in een webbrowser. Ook de webadressen voor iDIN bevatten meestal een vraagteken (?) waarachter steeds wisselende codes en nummers staan. Wederom is alleen het vetgedrukte eerste deel van belang; alles wat daarna volgt is niet van invloed op de veiligheid:
- ABN AMRO: https://www.abnamro.nl/portalserver/nl/idin/3/index.html?…
- ING: https://ideal.ing.nl/ideal/static/inloggen/index.shtml?…
- Rabobank: https://idp.rabobank.nl/idp/idin/qslo.htm?…
- SNS: https://diensten.snsbank.nl/online/bankid/#/login?…
- ASN Bank: https://diensten.asnbank.nl/online/bankid/#/login?…
- RegioBank: https://diensten.regiobank.nl/online/bankid/#/login?…
- Triodos Bank: https://bankieren.triodos.nl/idin-online/pages/transaction.action?…
- Bunq: https://idin.bunq.com/?…
Hangslotje in uw browser
Let op het hangslotje in of naast de adresbalk van uw browser. Bij een beveiligde verbinding van een bank (met “https://”) moet altijd een hangslotje naast het webadres staan. Dat hangslotje is vaak groen maar in sommige browsers is het zwart of grijs. Die kleur zegt dus niet zoveel. Als u op het slotje klikt, ziet u onder andere het zogeheten certificaat. Aan het certificaat kunt u zien of het is verleend aan uw bank. Klik daartoe op ‘Certificaat tonen’, of iets dergelijks.
Let op: ook een valse website van fraudeurs kan een slotje hebben! Alleen een slotje is dus niet genoeg, het volledige webadres moet ook kloppen.
Voorbeelden in verschillende webbrowsers
In het webadres van een bank moet u vooral goed letten op de positie en de spelling van het hoofddomein (bijv. ‘rabobank’) en het topdomein (bijvoorbeeld ‘.nl’). Hoofddomein en topdomein moeten direct achter elkaar staan, gescheiden door een punt (‘.’, dus ‘rabobank.nl’). Met een paar voorbeelden wordt hopelijk snel duidelijk hoe u valse webadressen kunt herkennen:
- GOED: rabobank.nl
(hoofddomein is ‘rabobank‘ en topdomein is ‘.nl‘) - FOUT: raqobank.net/www.rabobank.nl
(hoofddomein + topdomein zijn hier ‘raqobank.net’; ‘www.rabobank.nl’ staat daar achter en telt niet mee) - GOED: https://dit.is-goed.rabobank.nl/dit-is-ook-goed/en-dit-ook/
(hoofd- en topdomein zijn ‘rabobank.nl’; ‘dit.’ en ‘is-goed.’ staan ervoor en zijn subdomeinen onder beheer van Rabobank) - FOUT: https://dit-is.foutrabobank.nl/dit-doet-er-niet-toe/
(geen punt tussen ‘fout’ en ‘rabobank’, hoofddomein is daarom ‘foutrabobank‘ en niet ‘rabobank’) - GOED: https://rabobank.nl/
(zichtbare ‘https://‘, hoofd- en topdomein zijn ‘rabobank.nl‘) - GOED: https://www.rabobank.nl/nu
(zichtbare ‘https://‘, hoofd- en topdomein zijn ‘rabobank.nl‘; ‘www.‘ is subdomein onder beheer van Rabobank) - FOUT: www.rabobank.nl.nu
(hoofddomein + topdomein zijn hier ‘nl.nu’ en niet ‘rabobank.nl’; achter ‘.nl’ staat weer een punt, gevolgd door ‘nu’)
Hier staan wat voorbeelden van hoe verschillende webbrowsers het slotje, de naam en de URL (het webadres) laten zien, voor veilige echte websites van banken: