Campagne Senioren en Veiligheid van start
Geplaatst op
Bron: Ministerie van Justitie en Veiligheid
Samen zorgen we ervoor dat criminaliteit niet loont. Daarom start op 1 september vanuit het ministerie van Justitie en Veiligheid in samenwerking met andere partijen de campagne Senioren en Veiligheid.
Senioren krijgen concrete tips om te voorkomen dat ze slachtoffer worden en over wat ze moeten doen als het wel gebeurt. Met de slogan ‘Maak het oplichters niet te makkelijk’ wordt gedurende vier weken aandacht besteed aan verschillende vormen van criminaliteit: meekijken bij pinnen, babbeltrucs, hulpvraagfraude (via bijvoorbeeld WhatsApp) en phishing.
Ambassadeur Kees Hulst
Minister Grapperhaus maakt vandaag bekend dat acteur Kees Hulst ambassadeur wordt van de campagne. Hulst: “Als acteur in ‘Het geheime dagboek van Hendrik Groen’ zie ik hoe graag senioren het heft in eigen handen nemen. Zij kunnen veel zelf doen om te voorkomen dat ze slachtoffer worden, maar hebben daarvoor wel de juiste informatie nodig. Daarom steun ik als ambassadeur graag de campagne, want samen met de overheid maken wij ouderen het oplichters natuurlijk niet te makkelijk!”
Bekijk het eerste filmpje over Meekijken met pinnen!
Slachtoffers
Hoewel ouderen in algemene zin niet vaker slachtoffer worden van strafbare feiten dan mensen in andere leeftijdsgroepen is ieder slachtoffer er een te veel. Politie en de Fraudehelpdesk zien sinds de corona-crisis een verschuiving in de criminaliteit. Zo is het aantal slachtoffers van hulpvraagfraude (bijvoorbeeld via WhatsApp) fors toegenomen en worden babbeltrucs gebruikt waarbij criminelen ‘hulp’ aanbieden.
Slachtofferschap kan iedereen overkomen en dus ook elke oudere. Daarom krijgt men via de campagne concrete handelingsperspectieven mee die slachtofferschap zoveel mogelijk kan voorkomen. Wanneer een oudere toch slachtoffer is geworden, is het van belang dat dit bespreekbaar is en ouderen aangifte doen. Hiervoor geeft de campagne eveneens tips. Deze (universele) informatie en tips kunnen natuurlijk ook door anderen worden benut, zoals bijvoorbeeld (klein)kinderen, buren en verzorgers.
Vormen van criminaliteit
Elke week van september staat in het teken van een andere vorm van criminaliteit. Van 1 tot en met 7 september wordt meekijken bij pinnen behandeld, van 8 tot en met 14 september babbeltrucs, 15 tot en met 21 september draait om hulpvraagfraude (via bijvoorbeeld WhatsApp) en de week van 22 tot en met 28 september staat in het teken van phishing.
Via de websites en social media-kanalen van het ministerie van Justitie en Veiligheid en betrokken partijen, worden wekelijks nieuwe voorlichtingsfilmpjes over het thema geplaatst met Kees Hulst in de hoofdrol. Vele partijen sluiten bij de campagne aan door het campagnemateriaal te verspreiden via hun kanalen, zowel fysiek als digitaal: ouderenbonden, politie, Openbaar Ministerie, Slachtofferhulp Nederland, de Fraudehelpdesk, het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid, Veilig internetten, banken, supermarkten, de telecomsector en ruim 100 gemeenten.
Maak het ze niet te makkelijk webinar
Daarnaast vindt elke dinsdag om 10.30 uur op www.maakhetzeniettemakkelijk.nl een rechtstreeks te volgen webinar plaats, gepresenteerd door Catherine Keyl. Een panel van inhoudelijk experts bespreekt dan het thema van die week.