Geldautomaat

Wie contant geld nodig heeft, kan dit heel eenvoudig opnemen via een geldautomaat, ook vaak pinautomaat of bankautomaat genoemd. U heeft hiervoor uw betaalpas of creditcard en uw pincode nodig. Bijna 95% van alle geldopnames in Nederland vindt plaats via de geldautomaten. Bij een deel van deze geldautomaten kunt u ook geld storten.

Wat doet de bank?

In Nederland kunt u elke dag van 7.00 tot 23.00 uur terecht bij ongeveer 7.600 geldautomaten. Sinds 2019 worden alle geldautomaten van de verschillende banken vervangen door de geldautomaten van geldmaat.nl. Met de locatiewijzer op deze website kunt u zoeken waar een geldautomaat is om te kunnen pinnen in uw buurt. Met uw betaalpas kunt u per dag of week tot een maximumbedrag opnemen bij de geldautomaat. Dit maximumbedrag verschilt per bank. Informeer bij uw bank welke dag- of weeklimiet op uw betaalpas van toepassing is.

Bij uw betaalpas krijgt u een pincode. Het toekennen en printen van de pincode gebeurt zonder menselijke tussenkomst. Pincodes worden ook niet geregistreerd bij de bank. Uw pincode is dus bij niemand anders dan uzelf bekend.

Wat kunt u doen?

  • Mocht u geld hebben gepind uit de geld automaat, maar geeft  de geldautomaat geen bankbiljetten uit, neem dan telefonisch contact op met desbetreffende bank en waarschuw de politie.
  • Voelt het ergens niet veilig om geld op te nemen? Bijvoorbeeld omdat de situatie onveilig lijkt of de geldautomaat er anders uitziet dan u gewend bent? Zoek dan een andere geldautomaat op.
  • Bel de politie als personen zich bij een geldautomaat verdacht gedragen of als de automaat er anders uitziet dan gebruikelijk: (0900) 8844 (lokaal tarief), 24 uur per dag.
  • Leen nooit uw betaalpas of creditcard uit.
  • Controleer bij een geldautomaat of de pasinvoer met het voorzetmondje gelijk is aan de afbeelding die op het scherm wordt getoond. Twijfelt u, maak dan geen gebruik van de automaat.
  • Houd uw pincode altijd geheim en geef deze nooit aan een ander. Ook niet aan uw bank. Uw bank zal u nooit om pincodes, rekeningnummers, creditcardgegevens en dergelijke vragen.
  • Zorg dat anderen niet mee kunnen kijken als u uw pincode intoetst.Pinprive
  • Als de geldautomaat de betaalpas of creditcard inslikt of blijft steken, verlaat de automaat dan niet en ga niet in op ‘hulp’ van anderen. Laat uw pas eerst blokkeren.
    Kijk onder Meldnummers.
  • Negeer ‘behulpzame’ personen bij geldautomaten in binnen- en buitenland.
  • Laat u niet afleiden tijdens het pinnen, en houdt de pasgleuf in de gaten. ‘Gevallen’ geld kunt u gerust laten liggen tot na de transactie.
  • Informeer of uw bank het zogeheten ‘geoblocking’ (ABN AMRO Bank, ING, Rabobank en SNS Bank bieden het in ieder geval aan) aanbiedt en zo ja, maak daar gebruik van. Hiermee blokkeert u de mogelijkheid geld op te nemen met uw bankpas in niet-Europese landen.
  • Het bedrag dat u met uw betaalpas kunt betalen of opnemen, kent een maximum per dag of week. Dit maximumbedrag verschilt per bank. Informeer bij uw bank welke dag- of weeklimiet op uw pas van toepassing is en of het mogelijk is een zo laag mogelijk maximumbedrag in te stellen.
  • Houd uw afschrijvingen in de gaten aan de hand van uw rekeningafschriften of via internetbankieren. Heeft u volgens een afschrijving op een plek of tijdstip gepind waar u niet bent geweest, bel dan direct uw bank.
  • Meld verlies of diefstal van uw betaalpas of creditcard onmiddellijk.
    Kijk onder Meldnummers.
Deel deze paginaShare on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin
Confidental Infomation