Pas op voor sms, zogenaamd van pakketdienst of winkel!
Geplaatst op
Bron: Veilig Bankieren
Veel Nederlanders ontvangen de laatste tijd op hun mobiele telefoon een bericht zogenaamd van een pakketdienst of van een winkel. Het bericht probeert de ontvanger wijs te maken dat er een pakket onderweg is en dat de ontvanger een mobiele app moet installeren om de bezorging te regelen en het pakket te volgen.
Doe dit nooit. Het is een kwaadaardige app die kan meekijken in andere apps en wat de gebruiker daar zelf intikt, mogelijk ook bij apps voor mobiel bankieren. Het is zogenaamde malware of spyware.
Android-toestellen
De malware-app die nu veel Nederlandse smartphones besmet, kan alleen op Android-toestellen worden geïnstalleerd, niet op iOS-toestellen (niet op Apple iPhones). Het gaat vooral om twee soorten Android-malware, ook wel bekend onder de namen FluBot en Anatsa. Toch moeten ook iOS-gebruikers waakzaam zijn voor onverwachte en ongevraagde berichten met een hyperlink. Het is niet uitgesloten dat cybercriminelen ook malware voor iOS verspreiden.
Hoe kun je je beschermen tegen kwaadaardige apps?
- Klik nooit op een hyperlink in een bericht dat je niet verwacht en waar je niet om hebt gevraagd. Als je niets hebt besteld en van niemand een pakket verwacht, dan krijg je ook geen berichten van echte pakketdiensten of winkels.
- Installeer nooit een mobiele app die niet uit de officiële Google Play Store voor Android of de officiële Apple App Store voor iOS komt.
- Android heeft standaard de mogelijkheid geblokkeerd om apps te installeren die niet in de Google Play Store staan. Die blokkering kun je zelf uitschakelen. Doe dat niet en zeker niet op een toestel dat je gebruikt voor DigiD, om te betalen (bijv. met bankpas, creditkaart of PayPal) of om mobiel te bankieren.
Wat kun je doen als je toch een kwaadwillende app hebt geïnstalleerd?
- De makkelijkste maar ook meest ingrijpende oplossing is om het toestel en Android of iOS weer helemaal terug te zetten op de fabrieksinstellingen.
- Zoek bij betrouwbare bronnen op hoe je die ene kwaadaardige app kunt uitschakelen zonder je toestel terug te zetten op de fabrieksinstellingen.
- Vraag desnoods om hulp van iemand die je vertrouwt en die daar veel verstand van heeft.
- Pas op als je je huidige Android-configuratie vervangt door een eerdere backup. De malware kan ook al in die backup zitten!
Volg altijd de vijf uniforme veiligheidsregels voor veilig betalen en bankieren!