Spoofing: oplichter belt of sms’t vanaf vals nummer
Geplaatst op
Bron: Betaalvereniging Nederland
Oplichters en fraudeurs kunnen bellen vanaf een vals telefoonnummer, bijvoorbeeld vanaf het telefoonnummer van uw bank. In sms-berichten kunnen ze de naam of het mobiele nummer van de afzender vervalsen, zodat het lijkt alsof de sms door uw bank is verzonden. Vertrouw dus niet zomaar iemand die u belt vanaf het telefoonnummer van uw bank of die u een sms namens uw bank stuurt.
Saldo veiligstellen op kluisrekening
Een oplichter kan zich aan de telefoon of via sms voordoen als iemand van uw bank en u bijvoorbeeld misleiden dat uw bankrekening gehackt zou zijn; dat er als het ware digitaal zou zijn ingebroken op uw bankrekening. Om te voorkomen dat de digitale inbrekers er met uw geld vandoor zouden gaan, zou u uw volledige rekeningsaldo moeten overboeken naar een zogenaamd veilige rekening van uw bank. Dat noemt de nep-bankmedewerker dan bijvoorbeeld “veiligstellen op een kluisrekening van de bank”. In werkelijkheid boekt u het geld dan over naar een handlanger van de oplichter: naar een geldezel of katvanger.
Trap er niet in! Uw bank zal u nooit vragen om uw rekeningsaldo zelf “veilig te stellen”.
Valse website
Oplichters kunnen u telefonisch of via sms ook misleiden om een valse website te bezoeken. Daar zou u dan zogenaamd goedkeuring moeten geven voor het veiligstellen van uw rekeningsaldo, met uw beveiligingscodes voor internetbankieren. Die valse website lijkt als twee druppels water op de echte website van uw bank maar heeft een ander webadres. Sommige mensen controleren dat webadres niet en hebben niet door dat ze hun beveiligingscodes invullen op een valse website.
Doe het niet! Bezoek de website van uw bank uitsluitend via het juiste webadres dat u zelf intikt in de adresbalk van uw webbrowser.
Bank kan in noodgeval op afstand ingrijpen
Uw bank zal nooit onverwacht aan de telefoon of via sms vragen om betalingen te doen of om belangrijke bankzaken te regelen. Wanneer uw bank u zomaar belt voor belangrijke zaken, vraag dan de naam van de medewerker en bel zelf terug naar het telefoonnummer van uw bank dat u zelf heeft opgezocht. Het telefoonnummer van uw bank staat bijvoorbeeld op uw bankpasje, in de mobiele app van uw bank, of op de echte website van uw bank.
Wanneer er verdachte transacties plaatsvinden op uw bankrekening, hoeft u uw rekeningsaldo nooit zelf “veilig te stellen”. Uw bank kan in geval van nood uw rekening snel op afstand blokkeren, zonder dat u daar zelf iets voor moet doen. Uw bank kan ook uw bankpasje of de mobiele app op uw telefoon op afstand blokkeren, als dat nodig is.
Lees hier alles over spoofing.