DDoS-aanvallen: pas op voor valse e-mails!
Geplaatst op
Fraudeurs spelen in op de recente DDoS-aanvallen die ook banken hebben getroffen, om slachtoffers te misleiden met ‘phishing’. Bij phishing sturen criminelen een bericht, vaak per e-mail of WhatsApp, dat erg lijkt op een bericht van uw bank. Het valse bericht probeert u wijs te maken dat u dringend actie moet ondernemen om verder onheil te voorkomen.
U wordt meestal gevraagd om op een link of knop in het valse bericht te klikken. Die link of knop voert naar een valse website die erg lijkt op de website van uw bank of van een andere officiële instantie. Op die valse website wordt u gevraagd om uw vertrouwelijke toegangscodes voor internetbankieren in te vullen, net als op de echte website van uw bank. De fraudeurs achter de valse website gaan vervolgens zelf naar de echte website van uw bank om daar met uw toegangscodes toegang te krijgen tot uw bankrekening.
Lees ook op de (echte) website van uw eigen bank wat u tegen phishing kunt doen. Uw bank kan u uitleggen hoe u echte e-mails en de echte website van uw bank kunt onderscheiden van valse e-mails en valse websites.
Phishing via de telefoon
Phishing kan ook via de telefoon of aan de voordeur. De oplichters doen zich dan voor als iemand van de bank of van de politie. Ze proberen u dan wijs te maken dat er iets aan de hand is met uw bankrekening en dat ze uw vertrouwelijke toegangscodes voor internetbankieren nodig hebben om de zogenaamde problemen op te lossen. Of ze vragen om uw pinpas en pincode. Als de website van uw bank op dat moment last heeft van een echte storing, dan kan het allemaal heel geloofwaardig klinken. Trap er niet in!
Phishing naar uw betaalpas
Pas ook goed op voor valse berichten, zogenaamd van uw bank, die beweren dat u dringend uw betaalpas moet vervangen. Wanneer uw betaalpas aan vervanging toe is, om wat voor reden dan ook, hoeft u daar in werkelijkheid zelf nooit actie voor te ondernemen. Uw bank zal in zo’n situatie helemaal vanzelf een nieuwe betaalpas opsturen, daar hoeft u niet zelf om te vragen. U moet ook nimmer uw betaalpas via de post opsturen of afgeven aan iemand anders.
Hier leest u hoe u valse e-mails en valse websites kunt herkennen…