Contactloos betalen is veilig
Geplaatst op
Bron: Betaalvereniging Nederland en NVB
De Consumentenbond meldt dat banken niet altijd juist uitleggen wanneer de betaalpas in de betaalautomaat gestoken moet worden. Contactloos betalen is en blijft veilig.
Klanten krijgen soms van hun bank te horen dat bij betalingen vanaf 50 euro, de betaalpas altijd in de automaat gestoken moet worden en dat klopt niet. Contactloos betalen is en blijft veilig maar de banken gaan hun uitleg aan pashouders verbeteren.
Bank vergoedt schade
De Consumentenbond demonstreert hoe een fraudeur een pincode kan afkijken en daarna met een draagbare contactloze betaalautomaat ongemerkt een bedrag groter dan 50 euro kan afboeken. Deze vorm van contactloos zakkenrollen komt in Nederland niet voor. Bankpashouders bergen hun betaalpas meestal veilig op en schermen hun pincode goed af. Als iemand hiervan toch slachtoffer wordt, vergoedt de bank alle schade.
Hoe betaal ik veilig contactloos?
Om succesvol contactloos te betalen, moet iemand een contactloze betaalautomaat op minder dan vijf centimeter van een contactloze betaalpas houden. Bij bedragen boven 25 euro is bovendien altijd een pincode nodig. Als er andere contactloze passen (bijvoorbeeld een OV-chipkaart) bij de betaalpas zitten, zal de betaalautomaat in de war raken en geen betaling tot stand kunnen brengen.
Wanneer pincode intikken
Bij betalingen boven 25 euro moet altijd de pincode worden ingetikt, zonder de pas in de automaat te steken. Bij contactloze betalingen tot en met 25 euro hoeft meestal geen pincode te worden ingetikt. Alleen als u achter elkaar kleine bedragen contactloos zonder pincode betaalt, moet u de pincode op een zeker moment alsnog intoetsen. Dat gebeurt als alle kleine bedragen bij elkaar opgeteld de limiet van 50 euro bereiken. Soms vraagt de betaalautomaat ook om de contactloze betaalpas alsnog in de automaat te steken.
Toetsaanslagen niet te herleiden
Universiteit Nijmegen toonde aan dat het zeer onwaarschijnlijk is dat een infraroodcamera de pincode van het toetsenbord van een geld- of betaalautomaat kan aflezen. De elektronica onder het toetsenbord geeft zoveel warmte af dat alle toetsen fel oplichten. Op een infraroodbeeld zijn daarom de afzonderlijke toetsaanslagen niet meer te herleiden.